Thursday, 28 November 2013

Tuesday, 26 November 2013

Tupperware Brands : TUPPERWARE PERCUMA

Assalamualaikum WBT dan selamat petang semua...

Dengan setiap pembelian Tupperware sehingga 30hb Nov bernilai RM1000 
ke atas akan dpt percuma seperti di bawah bernilai RM250.


Apa tunggu lagi boleh hubungi saya melalui sms / call saya 014-5061998
Item yg kat bwh ni sy nak offer kan serendah harga RM140..nak lg less boleh contact saya.


Nak beli secara loose pon boleh





HUBUNGI SAYA  : ABD SALAM  014-5061998

Tupperware Brands : Yok Belajar bahasa JAWA.

Assalamualaikum WBT.. tengah boring2 tak dapat nak tido saya nak 
sharing tentang bahasa JAWA plak, sebelum ini dah sharing bahasa SARAWAK, 
mesti best kalu boleh belajar kan. Yok semua.

 siji - 1
 loro - 2
 telu - 3
 papat - 4
 limo - 5
 enem - 6
 pitu - 7
 wolu - 8
 songo - 9
 sepoloh - 10

 mangan - makan
 ngombe/medang - minum
 turu - tdo
 tangi - bangun
 kelon - peluk
 dablek - x dgr cakap..hahaha
 lungo - pergi
 kangen - rindu
 ambong - cium
 nyong - saya
 riko - anda/awak/sedara/sedari(bahasa hormat)
 kowe - sama spt d atas tp agak kasar ckit
 dulur - sanak saudara
 arek - hendak
 ngendi - mana
 merono - ke sana
 merene - ke sini
 kabare - apa kabar
 waras - sihat
 edan/gemblong - gila/biol
 seko - dari
 ki - ni
 gembluk - anjing..
 celeng - babi
 sumuk - bengang atau setaraf dgn nye..
 sopo - sape..
 cepak - dekat..
 adoh - jauh..
 klimis - tiptop kot..
 wong - orang
 adus - mandi..
 yok - jom
 emboh - entah
 akeh/okeh/kebek - banyak
 ngilindur - ngigau
 piro - berapa
 wes - sudah
 ngiseng - buang air besar
 ngantok - ngancik la hehe
 aba'ng - warne merah
 ngumah - rumah
 wedok - pompuan
 lanang - laki
 bocah - budak
 gedi - besar..
 tuek - tua
 konco/bater - kawan/sahabat
 alon2 - pelan2
 kapok/kawus - padan muke
 nom - muda
 ono - ade/have..
 rondo - janda.....
 ngisor - bawah
 duwur - atas..
 ngarep - depan
 buri - belakang
 bokong/silit - bontot
 orak - tidak
 iyok - betul
 sikel - kaki
 usil - tak reti dok diam
 dolan - jalan2
 ngapusi/ngapos - tipu/menipu
 munggah - naik
 medun - turun
 jekok - amik
 getak k - letakkan
 lungo disek - pergi dulu
 jaman biyek - zaman dulu
 dengklang - kaki terencot2
 tibo - jatuh
 kepiye - mcm mane
 gembeng - kuat nangis
 ngences - keluar air liur time tido
 nyeret - isap dadah
 ngerten - baik
 mabor - terbang
 ke tek - monyet
 manok - burung
 arip - mengantok
 untu - gigi
 mu met - pening
 endas - kepala
 banter - laju kot
 lindek - lambat
 medi - hantu
 ngapuro - maaf
 pagi - isuk
 petang - sore
 malam - bengi
 semua - kabeh
 pakcik - paman
 bersama/dengan - karo
 makcik - bibik
 menguap - sangap
 Weteng - Perut
 Babat - Perut Lembu
 Bajing - Tupai
 Gurem/Kemerki/Catak - Kutu
 Ngelih - Lapar
 Kese Ret - Tercekik
 Ngelak - Dahaga
 U Del - Pusat
 Sedolor - Sedara
 Nyonyot - Sedut
 Banyu - Air
 Ciblon - Mandi Beramai2
 Keset - Malas
 Jembut - Bulu Ari2
 Sangu - Wang Belanje
 Tembelek - Tahi Ayam
 Godong - Daun
 Gori - Buah Nangka
 Iwak - Ikan
 Bambung - Kumbang
 Iwak Kotok - Ikan Haruan
 Iwak Lele - Ikan Keli
 Tin Jeng - Pepatung
 ngompol - kencing malam
 

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BELAJAR..
MALAYSIA INI INDAH 
SELEPAS NI SHARING BAHASA2 / DIALEK NEGERI LAIN PLAK.
RASA2NYA TEGANU DULU ATAU KELATE??
 TUNGGU NEXT ENTRY OK..
BYE3.

Tupperware Brands : Info Jamak dan Qasar

Assalamualaikum wbt dan selamat malam.. Malam ni nak sharing sedikit tentang info yang kadang kala dianggap remeh oleh orang islam, maybe saya sendiri pernah melakukan kesilapan ini, Jom baca.

KESILAPAN SOLAT JAMAK QASAR: TAPI ANDA TIDAK PERASAN.

Menghadiri ‘conference’ dalam dan luar negara bukan perkara ganjil. Ramai yang pergi dan kembali, bahkan ramai yang berulang-alik ke pelbagai destinasi dengan niat mengembangkan ilmu. Ini perkara rutin bagi seorang researcher atau ahli akademik di universiti atau ‘research centre’. Tidak ketinggalan bagi yang suka melancong, musafir adalah perkara ‘ghalib’.

Sungguhpun setiap musafir dengan niat kerana Allah besar ganjaran pahalanya, namun harus ditelusuri feqah yang berkaitan dengan musafir tersebut, adakah bertepatan dengan syariah? Mungkin ramai yang tidak pernah mengambil kisah akan adab musafir mengikut sunnah. Amat rugi, jika kita tidak mengambil kepentingan dari perkara adab dan sunnah Rasul. Namun perkara sunat bukanlah ‘aula’ jika yang wajib masih terumbang-ambing. Antara sedar atau tidak, ramai yang melakukan kesalahan berulang akan hal yang wajib seperti SOLAT.

Walaupun isu solat jamak atau jamak qasar bukan lagi menjadi topik perbincangan mutakhir ini, namun saya melihat ianya masih lagi perlu diperhalusi kerana masih banyak salah faham yang berlaku. Malah, masalah ini seringkali berlegar-legar dalam kumpulan teman-teman yang bermusafir bersama saya. Tidak kira musafir ke tempat jauh atau dekat, isu solat tidak boleh dipandang remeh.

Lihat situasi berikut:

Sehingga ke hari ini, masih ramai yang menganggap bahawa solat jamak qasar boleh dilakukan 3 hari pertama berada di sesuatu tempat. Sedangkan menduduki tempat melebihi 3 hari tidak lagi dikira musafir tetapi ‘bermukim’ (sudah gugur taraf musafir). Jadi, solat jamak qasar sama sekali tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai ke destinasi. Tiada nas yang membenarkan solat jamak qasar pada 3 hari pertama anda bermukim. Solat jamak qasar hanya ‘valid’ sepanjang perjalanan anda yang melebihi 89 km dan tidak ‘valid’ sebaik tiba di destinasi yang anda ingin duduki melebihi 3 hari. Sekali lagi diingatkan, jamak qasar selama 3 hari hanya dibenarkan untuk orang yang benar-benar singgah tidak melebihi tiga hari di sesuatu tempat.

Namun, anda masih diberi rukhsah untuk menjamakkan solat apabila berada dalam situasi yang sukar. Dan jamak ini dibenarkan sepanjang tempoh mukim atas sebab-sebab yang diizinkan syarak. Salah faham berlaku apabila kebanyakan kita tidak jelas akan perbezaan antara solat jamak qasar dan solat jamak. Mungkin silibus pendidikan Islam di peringkat sekolah perlu dikaji semula kerana belum mampu memberi kefahaman tentang masalah feqah yang paling utama ini. Ataupun ustaz ustazah perlu mengkaji kaedah pengajaran agar lebih berkesan dan dapat difahami oleh pelajar di sekolah.

Sedikit pencerahan tentang solat qasar dan solat jamak.

1) Solat Qasar

Sekiranya anda bermusafir ke sesuatu tempat yang perjalanannya melebihi dua marhalah atau 89 kilometer, maka diharuskan untuk mengqasarkan solat.

(Dua marhalah bersamaan empat burudin di mana setiap burudin mempunyai empat farsakh dan setiap farsakh terdiri daripada 5514 meter mengikut kiraan moden. Dari itu, dua marhalah adalah bersamaan 89 km.)

“Dan apabila kamu musafir di muka bumi, maka kamu tidaklah berdosa mengqasarkan (memendekkan) solat jika kamu takut diserang oleh orang kafir…” [an-Nisa’ : 101]

Bahkan dalam satu hadith Riwayat An-Nasa’i dan Abu Daud, Rasulullah s.a.w mengharuskan para sahabat mengqasarkan solat walaupun bermusafir dalam keadaan aman.

Qasar adalah memendekkan solat, yang 4 kepada 2.

Syarat qasar :

1) Jarak perjalanan > 89 km

2) Bermusafir tidak melebihi 3 hari penuh (tidak termasuk hari berangkat dan pulang)

3) Sudah memulakan perjalanan dan keluar dari mukim atau kawasan kampungnya.

Apa bezanya solat qasar dan solat jamak?

2) Solat jamak

Pada asasnya, solat jamak tidak berkaitan secara langsung dengan solat qasar dan ianya boleh dilakukan atas pelbagai keperluan yang dibenarkan syarak. Solat jamak maksudnya menghimpunkan solat tanpa mengurangkan rakaat.

Perkara yang membolehkan jamak:

Dalam Syarah Muslim, Imam al-Nawawi r.a berkata: “Beberapa imam membolehkan jamak bagi orang yang tidak musafir, bila terdapat suatu kepentingan, asalkan hal itu tidak dijadikan kebiasaan. Ini juga merupakan pendapat Ibnu Sirin dan Asyhab dari golongan Maliki, juga pendapat al-Quffal dan al-Syasy al-Kabir dari golongan Syafi’i, juga dari Ishak Marwazi dan dari jemaah ahli hadis, serta pendapat yang dipilih oleh Ibnul Mundzir. [al-Majmu’, jil. 4, ms. 264]

Dalam kitab feqah karangan Dr. Basri Ibrahim ada menjelaskan keharusan jamak kepada beberapa golongan yang memerlukan seperti sakit, ketakutan, pekerjaan yang punya maslahat kepada umat, bencana alam dan musafir. Bahkan syarat bagi musafir untuk menjamakkan solat tidak diwajibkan melebihi dua marhalah. Waima orang yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya dan tidak mampu keluar dari situasi tersebut boleh berniat jamak, dan melaksanakan solat jamak ta’khir apabila sampai di rumah. Ini kerana solat jamak tidak terikat kepada syarat jarak perjalanan, musafir, bermukim dan keluar dari mukim.

2 Jenis solat jamak yang anda sedia maklum:

1. Jamak Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.

Syarat jamak Taqdim :

1) Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya'.

2) Hendaklah niat Jamak Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.

3) Berturut-turut di antara solat yang dijamakkan itu.

4) Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).

2. Jamak Ta’khir pula ialah mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.

Syarat jamak Ta’khir :

1) Hendaklah berniat jamak ta’khir dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib. Tidak sah solat jamak ta’khir yang dilakukan akibat luput waktu solat, tanpa diniatkan sedari awal waktu solat yang pertama.

Jadi, apa perbezaan jamak qasar dan jamak?

Sangat berbeza kerana,

1. Jamak qasar bermaksud menghimpunkan dan memendekkan, manakala jamak bermaksud menghimpunkan sahaja.

2. Jamak qasar hanya dibenarkan bagi orang yang sedang bermusafir melebih 2 marhalah dan singgah tidak melebihi 3 hari penuh.

3. Jamak pula dibenarkan pada pelbagai keadaan mengikut keperluan yang syari’e.

Lihat situasi berikut :

Contoh 1: Ulama membincangkan masalah solat jamak sebelum memulakan perjalanan. Jumhur ulama berpendapat, boleh menjamakkan solat sebelum bertolak sekiranya dibimbangi berlaku kesukaran untuk solat dalam perjalanan. Pendapat ini berdasarkan hadith:

"Rasulullah saw menjamakkan solat Zohor dan Asar di Madinah, pada masa itu tiada ketakutan dan tidak pula musafir, Abu al-Zubair berkata : Aku bertanya kepada Sa'ed (iaitu Ibn Jubair), Kenapa baginda melakukan begitu? Dia berkata, Aku telah bertanya Ibn 'Abbas soalan yang sama, dan dia berkata : Baginda tidak mahu sesiapa dikalangan umatnya menghadapi kesukaran" [Hadith Riwayat Muslim no. 705].

Tapi perlu diingat.. yang dibenarkan adalah solat JAMAK, bukan JAMAK QASAR.

Sekali lagi ditekankan bahawa jamak qasar hanya boleh dilakukan apabila anda sudah memulakan perjalanan dan keluar daripada mukim.

“Diantara syarat-syarat sah memendekkan (qasar) solat adalah hendaklah musafir melepasi pagar kampung (balad) yang dimulakan permusafirannya" [al-Fiqh al-Manhaji 1/187].

Contoh 2: Anda sudahpun dalam perjalanan pulang ke rumah. Akibat kesulitan sepanjang perjalanan pulang menyebabkan anda tidak mampu menunaikan solat dalam perjalanan. Sebagai contoh, jalan yang sangat 'jam' (musim perayaan) yang boleh menyebabkan terluput waktu solat. Maka dibolehkan anda jamak ta’khir di rumah. Sekali lagi ditegaskan, dibolehkan JAMAK, bukan JAMAK QASAR. Kerana jamak qasar tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai di rumah.

Contoh 3: Apabila mengalami sebarang kesulitan di tempat anda bermukim (musafir yang melebihi 3 hari), maka dibolehkan jamak. Contoh kesulitan berbeza mengikut situasi. Berada di tempat asing memungkinkan kita berhadapan dengan pelbagai masalah. Hanya yang mengalaminya dapat merasakannya. Jangan tinggalkan solat, sebaliknya jamaklah pada sesetengah keadaan yang sulit. Allah telah memberi kelonggaran kepada hamba-hambanya pada setiap keadaan agar kita menjadi hamba yang sentiasa ta’at.

Syeikh Mohammad Salih al-Munajjid juga pernah menyatakan hal ini :

"Dibenarkan bagi seseorang yang bermukim (tidak musafir) menjamakkan dua solat jika ia menjadi terlalu sukar untuk melakukan solat yang kedua pada waktunya. Kebenaran menjamakkan solat adalah LUAS berbanding dengan memendekkan solat, kerana memendek (qasar) solat hanya dibenarkan kepada musafir sahaja. Akan tetapi jamak dibenarkan kepada musafir dan bukan musafir untuk menjamak solat apabila menghadapi kesukaran menunaikan solat samaada pada waktunya atau didalam jemaah".

Dengan itu, jelas sekali ketetapan untuk solat tidak pernah gugur walaupun kita berada dalam kesulitan. Bahkan Allah telah memberi kemudahan untuk kita tetap ‘thabat’ di atas jalan-jalan orang yang abid.

"(Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran"[al-Baqarah : 185]

"dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama" [al-Haj : 78]

Thursday, 21 November 2013

Tupperware Brands : Jika Tiada Rezeki ^___^

Assalamualaikum WBT dan Salam 1 Tupperware
Tengahari nak sharing bait2 kata yang mana bagi saya apabila
membacanya ada rasa lega dan tersenyum kerana segala rencana dan
aturan ALLAH swt kepada makhluknya ada sebab dan hikmah.
Saya ambil rakan Biz Tupperware saya di Kuching Sarawak,
yang mana orang serawak mok beli Tupperware boleh hubungi 
Junaidah Alek DI SINI 


JIKA TIADA REZEKI

Jika tiada rezeki anak,
 mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
 Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
 yang liar.
 ----------------------
 Jika tiada rezeki wang ringgit,
 mungkin diberikan rezeki kesihatan.
 Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
 harta dunia.
 --------------------------
 Jika tiada rezeki kereta mewah,
 mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
 menimbulkan masalah.
 Maka kita lebih bahagia dari membayar
 kerosakan yang mahal.
 -----------------------
 Jika tiada rezeki rumah yang besar,
 mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
 pernah putus.
 Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
 -----------------
 Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
 mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
 dan pandai menguruskan rumahtangga.
 Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
 dan terjaga segala.
 -------------------
 Jika tiada rezeki jodoh,
 mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
 panjang.
 Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
 sepenuhnya pada orang tua.
 ---------------------
 Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
 yang lebih baik pada esok hari.
 Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
 dijangka.
 ------------
 Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
 Bertawakal.
 Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil


So?? Macam mana?? rasa ok skit tak bila baca kata2 ini,
saya x pasti adakah rakan saya Jun mencoretkan sendiri atau diambil
dari kata2 orang lain, tetapi ia tetap bermanfaat dan ubat hati.

Wednesday, 13 November 2013

Tupperware Brands : November Challenge

Assalamualaikum WBT n very good evening to everybody.
today i would like to share november challenge to all rank.

Dear Leaders,
Please refer to the attached factsheet for the Recruit for Friendship challenge.
I have also done a summary of the key programs in November for your easier reference and to promote to your downline sales force.
Summary of Key Programs in November


Program
Mechanic
1
New Consultants
Spin & Win
Get 2 Sure win spins by signing up
 and minimum order of RM250
Recruit for Friendship
Get 1 exclusive Midget by signing up.
2
Consultants
Spin & Win
Get 1 Sure win spin with minimum
order of RM250.
Recruit for Friendship
Get 1 exclusive Midget for every
Personal Qualified Recruit.
3
Directors of all ranks
Spin & Win
Get 1 Sure win spin with minimum
order of RM250.
Get Celebration Draw Ticket with
Weekly 6 Personal Team Ordering
 CSTs & RM2,000 Personal Team Sales.
Recruit for Friendship
Get 1 sure win draw with minimum
 6 PTQR.
Get 1 exclusive Midget for every
Personal Qualified Recruit.
4
AED & above
Spin & Win
Get 1 Sure win spin with minimum
 order of RM250.
Get Celebration Draw Ticket
 with Weekly 6 Personal Team
Ordering CSTs & RM2,000
Personal Team Sales.
Special Recognition with 100 Org
ordering CSTs and RM125,000 Org sales.
Recruit for Friendship
Get 1 sure win draw with minimum
 6 PTQR.
Get 1 exclusive Midget for every
Personal Qualified Recruit.
Grab & Go Round 2 (refer to factsheet FS16-2013 Grab & Go Round 2)
Get to participate in the Grab
& Go Spree by achieving Org Recruiting Goal.

Monday, 11 November 2013

Tupperware Brands : Hot item Katalog NOV - DIS 2013

Malam ni saya buat dua kerja, upload dalam blog katalog dan yang 
paling best dapat bongkar items itu dengan lebih dekat, 
senang korang nak tanya dan lebih clear gambaran 
produk dalam katalog.

Mari saya tunjukkan produk2 yg dijangka laris sempena perayaan krismas ini



























Gaambar yg ada kartun eco bottle tu credit utk kak ifti aka kak yana dari Kuala Terengganu kerana sudi bagi guna gambar dia utk tujuan kebaikan.

hehehehe.. comel x salad bowl pink.. beli terus rasmikan.

hahahaha..
 Yang berminat boleh call / sms saya  : 014-5061998

HAPPY SHOPPING :)

Tupperware Brands : KATALOG 11 NOVEMBER - 31 DISEMBER 2013

ASSALAMUALAIKUM WBT.. Yg Ditunggu kini telah tiba..
Yang dijanjikan sebelum ini saya akan membongkarkan gambar2 katalog terakhir tahun 2013.

Jom cuci mata ok rakan2 semua






























  Dah puas hati??
Nanti dulu ada extra flyer pulak khas utk bulan November sahaja
Jom tengok2


 Apa2 pun banyak yang menarik bulan Nov - dis ni kan.. 
Happy Shopping..